Dzień Zawodowca relacja i wyniki |
poniedziałek, 27 marca 2017 10:01 | |||
8 marca odbyła się II edycja „Dnia Zawodowca”. Do konkursu zaprosiliśmy drużyny z okolicznych gimnazjów. Celem konkursu jest przybliżenie gimnazjalistom specyfiki kierunków technikum zawodowego naszej szkoły: architektury krajobrazu, hotelarstwa oraz żywienia i usług gastronomicznych. Konkurencje uczą zdrowej rywalizacji, integrują gimnazjalistów z młodzieżą naszej szkoły, a przede wszystkim są doskonałą zabawą. Drużyny zmagały się z testem oraz dwunastoma konkurencjami. W pracowni architektury krajobrazu uczestnicy konkursu mieli do rozpoznania 10 gatunków drzew, dobierali sprzęt ogrodniczy do określonych czynności, wykonali prosty szkic dowolną techniką plastyczną - oceniane tu były zdolności plastyczne, estetyka, proporcje, technika rysunku. Uczniowie ułożyli także kompozycję florystyczną z żywych kwiatów. Zadania konkursowe pokazały kreatywność i talent młodych ludzi, szczególnie w zakresie kompozycji florystycznych. Technikum hotelarstwa przygotowało konkurencje wymagające sprawności fizycznej, pomysłowości i działania zespołowego. Należało pokonać tor przeszkód z pełną tacą oraz walizką. Dużym wyzwaniem okazało się kierowanie wózkiem hotelowym. W jednostce mieszkalnej drużyny zmieniały pościel, ścieliły łóżko „na czas” oraz składały ręczniki tworząc z nich słonia lub łabędzie. Zwierzątka były urocze. Czwartym zadaniem był plakat definiujący hotelarstwo. W pracowni gastronomicznej uczniowie gimnazjów zaprezentowali umiejętności kulinarne - musieli przygotować jak największą ilość naleśników w określonym czasie. Następnie zjedli je z dowolnie wybranym dodatkiem. Kolejnym zadaniem było wykonanie dekoracji z warzyw i owoców przy pomocy narzędzi do carvingu. Zespoły przygotowały także nakrycie stołu. Drużyny dzielnie walczyły wykazując się pomysłowością, błyskotliwością i zaangażowaniem. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy! Oto zwycięzcy: I nagroda : tort, uczestnictwo w kursie kulinarnym oraz wałki do ciasta drużyna z Redła ( drużyna 2) II nagroda : pizza, kurs decoupage drużyna z Połczyna-Zdroju III nagroda: voucher na deser lodowy w kawiarni Sanatorium Marta drużyna z Redła ( drużyna 1) Sponsorami nagród byli: ks. Mirosław Przybyłek, Restauracja Palupe- Magdalena i Stanisław Michalscy, Sanatorium Marta. Dziękujemy sponsorom!
|
|||
Poprawiony: poniedziałek, 27 marca 2017 10:06 |